Magyar Sztakipédia

Bevezető

Mától minden kedves vállalkozó kedvű Wikipédia szerkesztő kipróbálhatja a Sztakipédia Toolbar alfa verzióját.

Az Eszköztár elsősorban új szócikkek gazdagításában tud segíteni, egy már érett cikk esetében ugyanis sokkal nehezebb az algoritmusoknak olyasmit találnia, amire a szerkesztők még nem gondoltak. Új szövegeknél azonban az alapvető kategóriákat és hivatkozásokat viszonylag megbízhatóan felajánlja. Úgy hiszem ez különösen nagy segítség azoknak akik nem ismerik eléggé a kategóriarendszert vagy egy tématerület fontosabb cikkeit.

Az eszköz jelenleg három funkciót tud ellátni:

 1. Laphivatkozás-javaslatok.
  Ez a funkció kétféle statisztikai relevanciamérték kombinációját használja, és a magyar wikidump fájljain, illetve a DBpedia hivatkozásokat számláló adatain alapul. Ez azt is jelenti, hogy (sajnos) azt az állapotot tükrözi, amit ezek a fájlok tartalmaznak, nem a legfrissebbet. A jövőben terveink szerint ez változni fog.

  Ami a javaslatokat illeti, tapasztalataim szerint gyakran az évszámok dominálják a palettát; ez a sok évszámhivatkozás miatt van így. Lehet, hogy valamilyen súlyozást ennek kezelésére idővel be kell építenünk.

  Ha a hivatkozásjavaslatoknál semmit nem kapunk, ne kedvetlenedjünk el! A javaslatok bekerülési küszöbe elég magas, egy hivatkozásokkal jól ellátott cikk esetében könnyen előállhat ez a helyzet. Új szövegeknél kevésbé.

  Az angollal ellentétben a magyar verzióhoz a DBpedia Spotlight (A LOD2 projekt keretein belül fejlesztett link-ajánló szolgáltatás) nem áll rendelkezésünkre (még).

 2. Kategóriajavaslatok
  A kategóriajavaslatok webes keresésen alapulnak. Ahogy azt az angol videóban elmondom, ezen a területen a keresés még mindig jobb eredményt ad a gépi tanulásnál, és szerintem ez nem is fog változni. 2008-ban egy egész laborfélévet eltöltöttem a magyar wiki kategóriajavaslatainak tanulásával, idén pedig egy kollégám megpróbálkozott az angollal – mindkét esetben lepattantunk a feladatról. Utólag tudtuk meg, hogy idén már külön versenyt is kiírtak erre a problémára: http://lshtc.iit.demokritos.gr/ Az eredményeket érdemes lesz alaposabban megnéznünk.

  Egyelőre azonban marad a keresés, ami az angol wiki esetében egészen kiváló kategória-javaslatokat szokott produkálni, a magyarnál talán egy kicsit kevésbé pontos (de ez egyelőre szubjektív élmény), de még így is elég hasznos tud lenni új szövegeknél.

  A modul először megpróbálja kideríteni, hogy milyen kategóriák vannak már feltüntetve a cikken, és csak az ez után következő jelölteket ajánlja fel beillesztésre. Ezért ha egy cikken már minden értelmes kategória szerepel, akkor a javaslatok butaságok lesznek. Nagyon hosszú wikitext-ek esetében technikai okokból levágja a tartalom végét, valamint néha a parser nagyon elakad, ilyenkor sajnos olyan kategóriákat is fel fog ajánlani, amelyek már szerepelnek.

 3. Könyvkeresés
  A könyvajánló és könyvkereső szolgáltatás minden nyelven ugyanaz, hiszen a szerkesztők tetszőleges nyelvű könyvekre hivatkozhatnak. Ha a könyvajánlóra kattintunk, akkor kapunk néhány javaslatot, amely a British National Bibliography és az OpenLibrary katalógusán alapul – magyar nyelv esetén ezek nem lesznek túl hasznosak. Viszont ha a keresőmezőt használjuk, akkor már a Mokka adatbázisból is kapunk találatokat, amely néhány nagyobb magyar könyvtár katalógusát egyesíti. Sajnos elég sok probléma van az adatok illesztésével, főleg a szerzők nevével, mivel a vezeték- és keresztneveket hol külön, hol együtt tárolják, hol kétféleképpen. Ezeket a problémákat sok finomhangolással még meg kell oldanunk, ugyanúgy, mint az ISBN számok különféle formátumainak egységesítését.

Az Eszköztár bekapcsolása

 1. Jelentkezzünk be!
 2. Menjünk el erre a lapra:
 3. http://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Be%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1saim#mw-prefsection-gadgets

 4. Pipáljuk be a Sztakipédia kiegészítést (a lap vége felé)!

Ha minden jól megy, akkor a következő szerkesztéskor már betöltődik a Sztakipédia eszköztár is.

Visszajelzések

Visszajelzéseket minden csatornán szívesen veszünk, de talán a Sztakipédia felhasználó vitalapján lenne a legegyszerűbb a kommunikáció:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91vita:Sztakipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>